Vajina daraltma ameliyatı (vajinoplasti) nedir?

Paylaş
 

Vajinoplasti, vajina daraltma ameliyatı amacı vajinal hiperlaksiteyi, vajinal kanal dokularının gerilmesini, vajinal kasların tonunu ve kasılma kapasitesini düzeltmek için yapılan, vajina gençleştirme ameliyatıdır.

Son on yılda, vajinoplasti de dahil olmak üzere dünya çapında vajinal ameliyatlarda bir artış oldu. 2016 yılında dünyada 55.000’den fazla vajinoplasti yapıldı ve aynı yıl Türkiye’de 1.000 civarında müdahale gerçekleştirdik. Bu rakamlara rağmen vajinoplasti tabu bir konu olmaya devam ediyor.

Vajinal hiperlaksi nedir?

Vajinal hiperlaksite, özellikle uzun, karmaşık, aletli doğumlarda ve/veya 3.000 gr’dan büyük yenidoğanlarda doğumdan sonra sıklıkla görülen bir olgudur.

Vajinal hiperlaksite, perineal kasların tonisitesindeki bir eksiklikten kaynaklanır. Bundan muzdarip kadınlar, her şeyden önce, cinsel ilişki sırasında hassasiyette bir azalma ve banyodan sonra bol miktarda vajinadan suyun boşalması durumunu yaşarlar.

Vajinoplasti neden yapılır?

Vajinoplasti, asıl amacı vajinal kanalı küçültmek ve cinsel yaşamı iyileştirmek olan vajinal daraltma ameliyatıdır.

Labia minör seviyesindeki fazla yaşlanmış cildi çıkarmak için labioplasti gibi diğer vulvar gençleştirme teknikleri veya vulvanın pürüzsüzlüğünü ve hidrasyonunu iyileştirmek için labia majora’nın büyütülmesini hyaluronik asit infiltrasyonları ile ilişkilendirmek yaygındır.

Kimler vajinoplasti yapabilir?

  • Geniş bir vajinal kanala sahip olma hissi, “yüzen” penetrasyonlar ve vajinal gazlar nedeni ile cinsel ilişkiyi zorlaştırması,
  • Vajinal kanalın anormal derecede büyük açılmasından rahatsız olanlar, bu da basit günlük aktiviteleri (banyo sırasında suyla dolan vajina…) gerçekleştirmeyi zorlaştırır.
  • Vajinal gevşeklik veya aşırı gevşeklik, uzamış veya çok açık bir vulva ile anormal derecede şişkin bir vajinadan rahatsız olanlar.
  • Epizyotomi geçirenler.
  • Kaliteli cinsellik yaşamak isteyenler.
  • Vakalarının prolapsus ve/veya üriner inkontinans görünümüne doğru evrilmesi

Neden yapılır?

Vajinal daraltma ameliyatı doğum, yaş veya menopoz nedeniyle vajinal kanalın genişlemesini düzeltmek isteyen kadınlara yapılır.

Vajinal gençleştirme veya vajinoplasti, daha dar bir vajina ve daha güçlü pelvik kaslar ile sonuçlanan, giderek yaygınlaşan bir cerrahidir.

Amaç, vajinal kasların tonunu ve kasılma kapasitesini geri kazandırmaktır.

Vajina daraltma ameliyatı nasıl yapılır?

Vajinoplasti işlemi, vajinanın hem orijinal çapını (doğumdan önce) hem de vajinanın elastikiyetini geri kazanmak amacıyla vajinal kanalı çevreleyen fasyal dokuların cerrahi olarak yeniden şekillendirilmesinin yanı sıra sarkma ve sarkmaların oluşmasını önlemek için pelvik tabanın güçlendirilmesinden oluşur.  idrarını tutamamak. Müdahale ameliyathanede, genellikle epidural anestezi altında (anestezi uzmanının takdirine bağlı olarak) yapılır, yaklaşık 90 dakika sürer ve hastaneye yatış gerektirmez.

Ameliyat sonrası

Vajinal daraltma ameliyatı genellikle ağrılı bir ameliyat türü değildir. Müdahaleden sonraki ilk 3 gün boyunca antienflamatuar alınması önerilir.

Ameliyattan sonraki ilk 48 saat içinde hastanın biraz rahatsızlık hissetmesi normaldir. Bu süre zarfında dinlenmek ve etkilenen bölgeye soğuk uygulamak gerekir. Dikişler emilebilir ve 10 gün sonra kaybolacaktır. Hasta minimum önlemlerle 3 veya 4 gün sonra iş aktivitesine devam edebilir ve cerrah iyileşmenin doğru gelişip gelişmediğini her hafta kontrol edecektir.

Müdahaleden sonraki 6 haftaya kadar at binme veya bisiklet kullanımı gibi aktiviteler önerilmez.

Müdahale sonrası bakım

Ameliyattan sonraki ilk 48 saat içinde hastanın biraz rahatsızlık hissetmesi normaldir. Bu süre zarfında dinlenmek ve etkilenen bölgeye soğuk uygulamak gerekir.

Komplikasyonlar ve riskler

Herhangi bir estetik prosedür gibi, müdahaleye bağlı riskler ve komplikasyonlar vardır. Vajinoplasti durumunda, komplikasyon riski çok düşüktür, en sık görülenler: hematomlar, enfeksiyonlar, kusurlu yara izleri ve vajinal gevşekliğin tekrarlamasıdır.

Bu yazı 458 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM