Paylaş |
|
Tweet |
Helezon veya helezonlu götürücüler genelde elektrik ve mazot ile çalışmaktadır. Elektrik motoru kasnak sistemde hareket ettirir ve helezon yaprağına aktarır. Yaprak döner ve borunun arka kısmındaki emiş ağzı yerinden ürünü çeker. Ön kısmında ki döküş ağzı istenile yere yükleme, istifleme ve taşıma gerçekleştirir. Kafan elektrik motorlu, kuyruk milli tahrikli, dizel motor tahrikli gibi birçok çeşiti vardır. Çiftçiler başta olmak üzere eleme tesisleri ve tarım kredi kooperatifleri kullanmaktadır.
Bantlı götürücüler ise bir başka deyişle bantlı konveyörler olarak da adlandırılmaktadır. Çeşitli boy ve enlerde üretilmektedir. Genelde 220 volt veya 380 volt ile çalışmaktadır. Dökme ürünler ve paketli ürünlerin taşınmasında kullanılmaktadır. Tarım Kredi Kooperatifleri, Pancar Kooperatifleri, TMO, Trakya Birlik Yağlı Tohumları, TİGEM, Zahireci Esnaflar, Eleme Tesisleri, Çiftçiler, Gübreciler, Kömürcüler, Paketli Ve Dökme Malzeme Taşıyanlar Kullanır.
Helezon ve Bantlı götürücü ürünleri genelde çiftçilerin kullandığı bir ekipman olmakla beraber birçok fabrikada helezonlu götürücü ve bantlı götürücüyü kullanmaktadır. Özellikle helezonlu götürücü denilince ülkemizde ilk akla gelen marka Dilsizler Makina gelmektedir. Dilsizler Makina 1991 yılında sanayi sektörüne girmiş olup, 1995 yılında şirketleşerek yıllardır ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır. Kurulduğu ilk günden beri helezonlu götürücü üreten firma kısa zamanda sektörün lideri olmayı başarmıştır. Firma kısa sürede kendini geliştirerek 2000 yılında bantlı götürücüde üretmeye başlamıştır.
Gelişen teknoloji ile birlikte Dilsizler Makine kendini sürekli yenilemiş ve kısa sürede Polatlı Organize Sanayi Bölgesi’ne son teknolojik cihazlarla fabrikasını taşımıştır.