Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Akademik Başarıyı ve Sosyal Hayatı Etkiliyor

Paylaş
 

Psikolojik Danışman Ezgi Yurdabak Şöhret dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun olası tehlikeleri hakkında önemli açıklamalar yaptı.

8 yılı aşkın tecrübeye sahip olan Psikolojik Danışman Ezgi Yurdabak Şöhret önemli açıklamalar yaptı. Hem psikoloji hem de psikolojik danışmanlık ve rehberlik alanında çift diploma sahibi olan Psikolojik Danışman Ezgi Yurdabak Şöhret açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, dikkatsizlik, hiperaktivite ve dürtüsel davranışların bir kombinasyonu ile karakterize bir nörodavranışsal bozukluktur. Gençlerde, dikkat eksikliği ile ilgili belirtiler, okulda veya ev ödevlerinde dikkati sürdürme sorunları, sık sık önemli eşyalarını kaybetme ve çok adımlı görevleri organize etme veya tamamlama mücadelesini içerebilir. Hiperaktivite belirtileri arasında kıpır kıpır, huzursuz olmak ve başkalarını aşırı derecede konuşmak veya sözünü kesmek; gençler ayrıca dürtüsel veya pervasız davranışları yönetmekte zorlanabilirler. DEHB’li gençler, normal veya ortalamanın üzerinde bir zekaya sahip olsalar bile okulda başarılı olmayabilirler veya ergenliğin ayırt edici özelliği olan daha karmaşık akran ilişkileri kurmak için mücadele edebilirler.”

Psikolojik Danışman Ezgi Yurdabak Şöhret’in verdiği bilgilere göre; DEHB tipik olarak yaşamın erken dönemlerinde ortaya çıkar; bir tanı konulabilmesi için gençlerin 12 yaşından önce belirtileri göstermesi gerekir. Yapılan çalışmalara göre, 2016 yılında okul çağındaki çocukların yüzde 9’undan fazlasına DEHB teşhisi kondu; yetişkinlerde yaygınlığının yüzde 2 ila 6 arasında olduğu tahmin edilmektedir. Genç nüfusta, erkek çocuklara kızlardan iki kat daha sık teşhis konur. DEHB tanısı konan çocukların yarısından fazlası, ergenlik ve yetişkinlik döneminde belirtilere sahip olmaya devam ediyor, ancak birçoğu semptomlarının yaşlandıkça şiddetinin azaldığını görüyor. Bununla birlikte, tedavi edilmediğinde DEHB, akademik performans, mesleki başarı, ilişkiler ve sosyal-duygusal gelişim üzerinde uzun vadeli olumsuz etkilere sahip olabilir. DEHB’li gençler, tehlikeli bir şekilde araba kullanmak veya korunmasız cinsel ilişkiye girmek gibi ciddi zarar verme potansiyeline sahip riskli davranışlarda bulunabilirler. Bu nedenle, sorunlu belirtileri proaktif olarak yönetmek ve bir genci DEHB tedavisine teşvik etmek önemlidir.

Bu yazı 409 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak