TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE BLASTOKİST EMBRİYO NEDİR ? (5.gün embriyo)
1978 Yılında çalışmalar sonunda başarıya ulaşan ilk tüp bebek gebeliği de ‘’ blastokist transfer ‘’ ile elde edilmiştir. Peki blastokist embriyo, blastokist embriyo transferi nedir ?
Dünya genelinde, Türkiyede, Ankara Tüp bebek merkezlerinde artan sağlık problemlerinden biri olan infertilite tüp bebek tedavisi ile pozitif sonuçlar almatadır, bebek isteği ve özlemi ile bekleyen ailelere ümit olmaktadır.
Kadının yumurta hücresinin, sperm hücresi ile birleşmesiyle oluşan döllenme, bunun sonucunda da zigot meydana geliyor. Zigot tek hücreli embriyodur. İlk embriyo tek hücreden oluşuyor ve ardışık hücre bölünmeleri geçirerek doğal bir üreme döngüsü oluşumunun 5. Veya 6. Gün de tüplerden rahim içerisine ilerletiliyor. Oluşumundan başlayan ve sürekli gelişen embriyoya blastosist adı veriliyor. Bu blastosist aşamasındaki embriyo daha geniştir. Blastosist etrafındaki ‘’ Zona Pellucida ‘’ denilen koruyucu zardan dışarı çıkmaya başlayarak rahim içerisine tutunmaya hazır hale gelmektedir.
Ancak iyi olan embriyolar 5.güne kadar gelişebilmektedirler. 5.gün blastokist embriyoların genetik olarak herhangi bir sorunu olma olasılğı 3.gün embriyolara göre daha azdır. Daha az rastlanmaktadır
Peki blastokist transferi gebelik şansını arttırır mı ?
Yapılan tüm çalışmalar 5. Günde yapılan embriyo transferlerinde yakalanan gebelik oranlarının 3.günde yapılan embriyo transferlerinden daha yüksek gebelik oranı elde edildiğini göstermiştir, kanıtlamıştır.
Peki Blastokist embriyo transferi tüp bebek tedavilerinde her hastaya uygulanabilir mi ?
Maalesef her hastaya uygun olmayabilir, Blastokist transferi embriyonun 3.gün döneminde çok sayıda iyi kalitede embriyosu olan hastalarda uygulanabilir. Dr Sevtap Hamdemir Kılıç tarafından kliniğimizde takip edilen Ankara tüp bebek hastalarımız çalıştığımız laboratuarda embriyoların %70i blastokist aşamasına ulaşmaktadır
Aslında blastokistte bir diğer etken de ileri yaş ve ciddi sperm problemi olan hastalarda blastokist gelişimi azalır.
Hatta bazen hiç blastokist elde edilemeyebilir. Bu durumlarda embriyo transferinin iptalleri de mümkündür.
Bu noktalarda blastokist embriyo transferi yapılacak olan hastaların, blastokist embriyo beklenecek hastaların hekim tarafından iyi seçilmesi gerekir. Bu takibi de ancak embriyolog ve hekim yapabilir.
Tüm Hakları Saklıdır © 2015 EsenMobile Wordpress Mobil Tema by Kemal CIZOĞLU