Kira Ödemeyen Kiracı Nasıl Çıkarılır?

Paylaş
 


Yazımızın konusu kira ödemeyen kiracı nasıl çıkarılır? Kiracıların kira ödememesi durumu günümüzde fazlasıyla bir durumdur.  Ev ve iş yeri sahipleri, kira bedelini ödemeyen kiracıya karşı dava açma işlemlerini merak etmektedirler. Fakat unutmamak gerekir ki bu sürecin ciddi bir hukuki dayanağı vardır. Bu makalemizde yasaya, Yargıtay kararlarına ve uygulamaya gör kira ödemeyen kiracı nasıl çıkarılır sorusuna yanıt bulacağız. Aşamalar ve neticeler açısından fazlasıyla hassas bir konu olmasından dolayı yazımızı özenle okumanızı tavsiye ederiz.

Kira Ödemeyen Kiracıya Ne Yapılabilir?

Kira bedelini ödemeyen bir kiracı için ilk önce yapılması lazım gelen tesis edilmek istenen işlemin ne olduğuna karar vermektir. Yalnızca kira bedelini tahsil edip ama kiracıyı tahliye etmemek mi, yoksa kira bedelini alıp aynı zamanda kiracıyı tahliye etmek mi istediğimize karar vermek gerekir. Kira bedelini ödemeyen kiracı için sadece kira bedelinin tahsil edilmesi için icra takibi süreci başlatılabilir. Bunun yanında, kira bedelini ödemeyen bir kiracının mecurdan tahliyesi istendiğinde, mevzuat genellikle üç seçenek sunar:

  • Aynı kira yılı döneminde iki haklı ihtarda bulunarak yıl sonunda kiracının tahliyesi davasını açmak
  • Kiracıyı temerrüde düşürerek kiracının tahliyesi davası ikame etmek
  • Kiracıya karşı ödenmemiş kira bedelleri nedeniyle tahliye talepli icra takibi sürecini başlatmak

Bu seçeneklerin ayrıntıları aşağıda verilmiştir. Kira bedelini ödemeyen bir kiracı tahliye edilirken bu uygulamalara riayet edilmelidir. Yalnızca kira bedelini tahsil için olaya göre ivedi  ve etkin bir icra takibi yapılmalıdır. Bu amaçla deneyimli kira hukuku avukatı ile işbirliği yapmakta fayda görüyoruz.

Kira Ödemeyen Kiracının Elektriğini Kestirmek

Kira ödemeyen bir kiracı bazen bezdirilerek tahliyesi sağlanmaya çalışılır. Fakat bu yanlış bir yoldur. Özellikle kira bedelini ödemeyen bir kiracının elektriğini kesmek yaygın rastladığımız olaylardandır.

Bu durumda, kişi taşınmazın maliki olsa dahi, davanın niteliğine göre tazminat ve cezai sorumlulukla karşı karşıya kalabilir. Mülk sahibi olsa bile konut hürriyetini ihlal suçundan yargılanabilir. Bu sebeple kira bedelini ödemeyen bir kiracının elektriğini doğru bir işlem değildir.

Ancak tahliye kararı verilen ve tahliye etmek için gerekli icra işlemleri tesis edilmiş olan evin elektriğinin hangi saikle kesildiğinin bir önemi yoktur. Ev ve işyeri sahipleri bunu kolay bir şekilde yapabilecektir.

Kira Ödemeyen Kiracı Nasıl Çıkarılır?

Yukarıda da açıklandığı üzere kira bedelini ödemeyen kiracının tahliyesi üç farklı şekilde yapılabilir. Şimdi bu hususları detaylı olarak inceleyeceğiz. Fakat, doğru tahliye yöntemini tercih etmek için tecrübeli bir avukatın somut olayın özelliklerini değerlendirmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Bu üç ihtimalden basit görünen fakat olayla tamamen bağdaşmayanı seçmek, istenmeyen neticelere sebebiyet verebilir. Kira ödemeyen kiracı nasıl tahliye edilir diye merak ediyorsanız, ilk olarak iki haklı ihtar ile kiracı tahliyesini anlatacağız.

İki Haklı İhtar İle Kiracının Tahliyesi

Türk Borçlar Kanunu 352/2’ye göre kirasını ödemeyen kiracı kendisine yöneltilen iki haklı ihtar sebebiyle tahliye davası ile karşı karşıya kalacaktır. Bu iki ihtarın kiracıya ne zaman gönderilmesi gerekmektedir? Şöyle;

  • 1 yıllık kiralama sözleşmeleri için, yani. sözleşmenin birinci yılında, o yıl içinde iki haklı ihtar
  • 1 yıldan sonraki kiracılık döneminde, o süre boyunca her kiralama yılı için iki haklı ihtar

gönderilmek koşuluyla tahliye davası ikame edilebilir. İhtarnamede kiracının kirayı ödemesi hususunda uyarılır. Aksi halde tahliye davası ikame edileceği bildirilir. Bu dava, kira dönem sonunun bitiminden itibaren 1 ay içerisinde ikame edilebilir.

Kira bedelini ödemeyen kiracıya ihtarname nasıl çekilir: Kirasını ödemeyen kiracıya gönderilecek olan iki haklı ihtarın noter kanalıyla yapılmasına gerek yoktur. Fakat noter kanalıyla gönderilmesi en doğru yol olacaktır. Uygulamada kira bedelini ödemeyen kiracı için yapılacak ilamsız icra takipleri de bu iki haklı ihtar için yeterli olarak değerlendirilmektedir. Her halükarda, kirasını ödemeyen kiracı ile ilgili olarak haksız bir duruma düşmemek için usul kurallarına göre ihtar gönderilmelidir. Bu sebeple tecrübeli avukatlardan yardım almanız en doğrusu olacaktır. Daha fazla detay ve hizmetlerden bilgi almak için linki aşağıya bırakıyoruz:

https://www.istanbulavukatim.com/
Bu yazı 159 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak