Paylaş |
|
Tweet |
Medical Park Tarsus Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Alper Ata, uyksuzluğun kanserdeki önemine dikkat çekti. Doç. Dr. Alper Ata, uykusuzluk kanser riskini artıran etkenler arasında yer aldığını söyledi
Doç. Dr. Alper Ata, Tarsus Lokman Hekim Sağlık Koleji’nin meme kanseriyle alakalı düzenlemiş olduğu panelde, vücutta ani olarak gelişme gösteren kanser hücrelerinin önemli bir kısmının, bağışıklık sistemindeki hücreler tarafından uyku esnasında öldürüldüğünü belirterek, “Ayrıca iyi uyuyan insanlarda bağışıklık sistemi daha kuvvetlidir. Dolayıs ile uyku kalitesinde bozukluk yaşayan ve yeterince uykusunu alamayan kişilerde kanser gelişme ihtimalinin arttığını söyledi.
ÇOCUKLAR EN AZ 12 SAAT UYUMALI
Kanser hastalığına yakalanmış insanlarda uykudan şikayetçi olduğunu ifade eden Doç. Dr. Ata, uyku sorunu yaşamayan hastalar kanser tedavisine daha iyi yanıt verdiğini belirterek, “Kanser için önemli bir unsur olan uyku için yetişkin bireylerde günlük en az 8, çocuklarda ise en az 12 saat uyumayı öneriyoruz” ifadelerini kullandı. Doç. Dr. Alper Ata, uykunun yanı sıra düzenli beslenme, hareketli yaşam ve zararlı alışkanlıklardan uzak durulmasının da kanser riskini azalttığını söyledi.
İHMAL EDİLMEMELİ
Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İbrahim Halil Karakan da seminerde meme kanseri hakkında bilgi verdi. Op. Dr. Karakan, “Meme kanserinden değil, meme kanserinin tanısının geç konulmasından korkmak gerekir. Meme kanseri kadınlarda en çok rastlanan kanserdir. Yaş ilerlemesiyle meme kanseri görülme oranında artış görülmektedir. Bu sebeple 40 yaşından sonra meme kanserinin erken tanısı için yıllık mamografi çektirilmesi, doktor kontrolü ve aylık kendi kendini muayene yöntemlerini öğrenip uygulamak gerekir” dedi.
YILDA BİR KEZ ÖNERİLİYOR
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sezin Saygı Özyurt da jinekolojik kanserler hakkında bilgi verdi. Op. Dr. Özyurt, kadın üreme organı kanserlerinden en sık görülen kanser türlerinin dış genital organ kanserleri, rahim ağzı kanserleri, rahim kanseri ve yumurtalık kanserleri olduğunu belirtirken, kanserden korunma yöntemlerini ve erken teşhis için yapılması gerekenlere dikkat çekti. Özellikle taramalara işaret eden Op. Dr. Özyurt, her kadının yılda bir kez smear testi yaptırmasını önerdi. Yoğun katılımın olduğu seminer, konuşmacıların sunumlarından ve soru-cevap bölümünden sonra tamamlandı.